MEDIEMAN /
Min blogg där jag publicerar tankar kring media i stort och smått, mest svenskt men en hel del internationellt. http://medieman.wordpress.com/

TEXTER / ARTIKLAR / BLOGGAR / TANKAR / REFLEKTIONER
Ett urval av mina tidigare texter >>> A selection of english essays >>>

Jazzig och tidstrogen Gentlemen

Såg långtomlänge Klas Östergrens Gentlemen med mina närmaste igår kväll, Mikael Marcimain har återskapat den där kaleidoskopiska och lugubra stämningen från romanen in i minsta scenografiska detalj.
Det är en skröna, en visuell fest men också en plocka russinen-ur-kakan-övning där Östergrens alter ego ”Klasa” dyker ned i Henry och Leo Morgans alltifrån glamourösa sextio- och sjuttiotalsliv med herrtidningsskandaler, finanshajar och brötiga Gärdesfestspelningar.
Läs vidare på bloggen Medieman >>>Mer om Jonas Kullhammar och soundtracket på http://www.goteborgsfria.se/artikel/115962
Mer om Jonas Kullhammar och soundtracket till Gentlemen på Göteborgs Fria.

Konstmaraton på Venedig biennalen

Venedig biennaler är som en konstmara, ett maratonlopp där man skall avverka den officiella och storslagna encyklopediska utställningen, de nationella paviljongerna i Giardini och Arsenale. Och ett antal nationella utställningar i palats, kyrkor och i konstrum ute i stadens vindlande gränder och kanaler.
Men maratonlopp gör man inte otränad, konstupplevelser av den här sortens ställer samma krav på träning – att se samtida konst kräver att du sett samtida konst så du kan relatera till och ha referenser för att få maximalt utbyte av upplevelserna. Men vissa konstnärer har ett tilltal och en direkthet som lyfter ut verken ur konstens interna språkuniversum, här några reflektioner från mina dagar på Biennalen 2013.

Som den kinesiske dissidenten och konstnären Ai WeiWei som trots tre utställningar och inbjudan från Tyskland/Frankrike inte får utresetillstånd från sin hemort Beijing. Hans verk är självklara – sex stålkistor med miniatyrscenerier från husarresten 2011 där en realistisk dockliknande Ai WeiWei äter, sover, sitter på toaletten; ständigt övervakad av uniformerade vakter.
Läs vidare på bloggen Medieman >>>


 

AiWeiWei
En av tablåerna i Ai WeiWeis verk S.A.C.R.E.D.
Foto / Thore Soneson

ATLETISKT

Ur katalogtext /
Idrotten och konsten har länge varit en mansdominerad arena, där kampen om pengar och ära har skapat en skarp konkurrenssituation. Atleter såväl som konstnärer slåss om kontrakt och utställningar på de prestigefyllda gallerierna och i de vinnande teamen. Utställningen ATLETISKT visar verk av tolv konstnärer som på olika sätt fascinerats och inspirerats av kampen och det kroppsliga, de estetiska idealen och den sociala spelplanen. Läs mer >>>

Utställningen på Växjö konsthall hade vernissage 20 juni och pågick över sommaren till den 25 augusti 2013.


100 dagar med världskonst

Efter tre dagars djupdykning i samtidskonsten och samtiden på dOCUMENTA(13) tar det betydligt mer än tre dagar att samla intryck, digestera tankar och minnesbilder. För att inte tala om tiden det tar att läsa in sig på den amerikanska kuratorn Carolyn Christov-Bakargievs 100 tankar kring konstens roll i samtidskulturen, hennes ambition är storslagen, utställningen skall vara ett ”a state of mind”. En spegel av vår tid.

Som Clemens Poellinger skriver i SvD vill dOCUMENTA(13) ledningen att ”…världen förklaras och alternativ till vår tillväxtberoende och resursförstörande civilisation stakas ut.” Konst skall alltså både vara en termometer i världens arsle och en katekes för att formulera en utopisk framtid.
Läs vidare på bloggen Medieman >>>

 


Konstnären Ryan Gander låter vindmaskiner blåsa sval bris in i Fridericianum med sitt verk ”I Need Some Meaning I Can Memorize (The Invisible Pull)”.

   

MediaMassage – om Marshall McLuhans ideer i dagens digitala konstscen

Idag lever vi mitt i en explosivt föränderlig mediaström som breddat de konstnärliga verktygen och uttrycken – digitala, interaktiva medier har vidgat vårt sätt att gestalta och iscensätta ideer och tankar. Vi har blivit de mediala individer som McLuhan förutspådde.
läs mer >>>

Text till utställningsprojekt på Skånes konstförening >>>

MediaMassage

 

Best of Schlager lanserad på Bokmässan

En antologi med texter ur rocktidningen Schlager har kommit ut, drygt trettio år efter tidningens födelse. Göteborgsförlaget Reverb släppte den under Bokmässan 2011 och den finns ute i bokhandlarna. Jag är en av två redaktörer – tillsammans med Bengt Eriksson – som läst de första tre årens tidningar och valt artiklar. 

Vi har skrivit ett förord där vi ger en tidsbild, ett Sverige av år 1980 i punkens svallvågor. / Läs mer på MEDIEMAN.


Best of Schlager
 


FRAMING TIME / TIDSBILDER

Mina kameror och jag åkte på flera resor till Rom, Milano och Bologna under mitten av sjuttiotalet.Till slitna förorterna, till den monumentala Mussolinistadsdelen EUR, till Bolognas universitets campus och till Milanos ockuperade bostadsområden...

Mer om utställningen och fotografiska resor på MEDIEMAN.

Online album med bilder och text på FACEBOOK:

  
TEXTER ARTIKLAR BLOGGAR .... AV THORE SONESON .... TANKAR REFLEKTIONER
BLOGG 2010 - 2011
/ ett urval
/ scroll down for english essays /

MEDIEMAN
Min nuvarande blogg där jag publicerar tankar kring media i stort och smått, mest svenskt men en hel del internationellt.

http://medieman.wordpress.com/Kulturskribent - ett manifest för nätåldern
November 20, 2011 · 12:44

Konsten att skriva är konsten att kommunicera. I botten måste det finnas en drivkraft, en vilja att förmedla idéer, tankar och kunskap. Om inte denna drivkraft genomsyrar texten, kommer ingen att engagera sig i skribentens formuleringar.

Kulturjournalistik och litterär gestaltning har en hel del gemensamt. Viljan att skapa ett samtal, att kommunicera. Men det finns samtidigt väsentliga skillnader, att skriva reflekterande i ett journalistiskt media är att delta i ett snabbt och ombytligt offentligt samtal; att skriva litterärt och gestaltande handlar om identifikation och om konsten att skapa en berättelse med ett liv som sträcker sig över dagsaktuella snabba tankar. För alla former av kreativt skrivande gäller att det i botten är ett hantverk, med regler och tradition att känna till, förhålla sig till, ta avstamp ifrån och skapa nytt.

Idag befinner sig skribenten mer än någon gång tidigare i ett socialt och medialt sammanhang som ständigt förändras och utvecklas, nätet har vidgat ramarna för hur en skribent når sina läsare med bloggtwitterflöden och facebooknätverk. Omvärlden och hantverket är på många sätt sammanflätade, liksom kunskap och personligt tyckande...
/ Läs mer på MEDIEMAN

 

Musikjournalistik i nya spår – Antony and the Johnsons takeover | Music | guardian.co.uk
OKTOBER 11, 2010...1:59 E M

Musikkritiken och tidningarnans roll förnyas och förändras. Det är crossover som gäller, en recension möter en webbintervju, lanseringar och omdömen går hand i hand.

Det är stimulerande och nyskapande, inte minst när man som jag sitter och läser igenom trettio år gamla tidningar från rocktidningen Schlagers arkiv. Då skulle det vara tydligt vem som var vem – kritiker och reportrar på ena sidan, artister och producenter på andra.

Men Schlagers redaktion gjorde en del medvetna brott mot denna indelning, vi gav bland annat ut julskivor med specialinspelade låtar – ”Nu släckas tusen mänskoliv” av/med Ebba Grön var en av dem. Och hade vi funnits idag och haft en webb och direkta interaktiva medier att arbeta med hade vi kanske utvecklat fler ideer som brutit upp gränserna.

Som engelska dagstidningen Guardian gör idag, de provar hela tiden nya former av webbpublikation. Nu lanserar man en vecka där en kreativ gästredaktör kommer med bidrag, gör specialframträdanden och intervjuer. Först ut är sångaren Antony Hegarty – Antony and the Johnsons takeover | Music | guardian.co.uk.KONSTEN ATT HANTERA INTERNET

Varför tvingas vi i informationsåldern att göra det vi inte vill göra och hur återtar vi kontrollen över vårt tänkande - är en av de frågor som ställs i denna artikel - "Det rastlösa sökandet på Internet".
/ Läs mer på MEDIEMAN

 

 

Den manipulerade verkligheten
– foto och video som massmedia
Alltsedan den fotografiska tekniken uppfanns har bilder manipulerats, alltsedan den elektroniska videon lanserades har den varit ett massmedium. När konstnärerna har tagit till sig dessa medieformer som verktyg är verkligheten inte längre sig lik.

I Wien sätter två stora utställningar under våren 2010 fokus på hur bildmedierna har använts och förvrängts för olika syften - ”Kunst and Controversies – The Law, Ethics and Photography” på Kunst Haus Wien om den fotografiska bilden och ”CHANGING CHANNELS Art and Television 1963-1987” på MUMOK Museum Moderner Kunst om videokonsten. Läs merAnt Farm, (Chip Lord, Doug Michels, Curtis Schreier), Media Burn, July 4, 1975, Foto: John F. Turner, © Ant Farm

 

MEDIEOMAN
Min tidigare blogg med mediereflektioner om film - tv - webb - foto - konst - digitala medier.

http://thoresoneson.blogspot.com/

Inte en lista till om 00-talet!
Har tagit en lång semester från bloggskrivandet, har mest blivit Facebookande och läsning på nätet och mellan bokpärmar. Som många andra har jag fått mer än nog av tillbakablickande listor och krönikor om nollnoll-talet.

Jag tänker inte plåga någon med ytterligare en bakåtblick eller fundering kring tiotalet som startat. Istället listar jag några av alla de länkar och rekommendationer jag lagt upp på Facebook. Se det som storstädning i mitt eget minnesarkiv. Läs mer

BLOGG 2009

På spaning efter den kreativa näringen
”Byt ut begreppet upplevelseindustrin mot kreativa näringar!” Det uppropet är inte en lek med ord, utan har en konkret betydelse – mycket konstnärlig produktion är inte och skall inte heller i framtiden vara storskaliga strukturomvandlingar. Det menade Evelina Wahlqvist, forskare med fokus på kreativa miljöer på kulturgeografiska institutionen i Göteborg, när hon satte tonen för den andra dagen på Generator09.
Läs mer

Film som marknadsvara
Filmen har alltid levt med en kluven identitet – å ena sidan ett visuellt medium med alldeles egna kvaliteter i klass med litteraturens, å andra sidan ett massmedium dömt att visas i bilhandlarnas salonger där glitter, glamour och action räknas.
Läs mer

Därför skulle jag aldrig anställa mig själv
Så skriver krönikören, fd chefredaktören Peppe Engberg för Arbetet i Malmö ( som han medverkade till att lägga ned ), i en krönika i Dagens PS. Denna nätbaserade medienyhetssajt är en av dem som lever på att rewrita andra journalisters och mediers arbete, dra till sig annonser och med snabba klick öka sina läsartal. Det är smart, rubrikvänligt och som man skriver i sin tag-line - News Digests for busy people.
Läs mer

BLOGG 2008

Skaparen av Birds Nest
Fågelboet - OS-staden Beijings arena som landets regim så stolt visar upp - är skapad av ett schweiziskt arkitektteam tillsammans med konceptkonstnären och regimkritikern Ai Weiwei.
Som delaktig i denna symbol intervjuas han på många håll i världspressen med frågor kring hur kinesiska kommunistpartier utnyttjar OS-spelen som propaganda.
Läs mer

OS katastrof ...
... för yttrandefriheten

Den oberoende organisationen Reporters Without Borders skriver på sin hemsida att minst 22 utländska journalister har blivit trakasserade, hindrade att sköta sitt arbete och i flera fall arresterade.
Läs mer

Läs på webben och på papper !
Att läsa dagstidning på papper eller läsa på webben är en mediefråga som alltmer kommer i fokus. I min värld ersätter inte det ena det andra, tvärtom kompletterar de varandra. Utan webben skulle det vara omöjligt att dagligen läsa ett urval artiklar på DN, SvD och Aftonbladet / Expressens kultursidor. Läs mer

Moving Images 2007

ALLT FOKUS PÅ PUBLIKEN
Den lokala mediebranschen samlades för att ventilera frågor kring VEM som egentligen vill ha HDTV - High Definition TV - och varför tekniken är här för att stanna !
Läs mer 

Ett urval artiklar

Publicerade i Lunds universitets magasin / LUM under 2005/2006.
index LUM texter
TEXTER ARTIKLAR ESSÄER Ett urval av mina tidigare texter >>>
ARTICLES ESSAYS in english A selection of english essays >>>

| #till sidtopp / to top