EN KORTFILM
av THORE SONESON

www.soneson.se

Baserad på scenarier från den animerade världen ABADYL av Michael Johansson
http://abadyl.com
IN SEARCH OF THE MILITANT CODE handlar om journalisten Tom Hasper och hur han spårar en kvinnlig hacker och graffitikonstnär som lever under pseudonymen Code. Den utspelar sig i den digitala världen ABADYL med stora likheter med vår egen där vi följer videospår och hemliga meddelanden som Code lämnar efter sig.

IN SEARCH OF THE MILITANT CODE är en film där levande skådespelare, animerade skeenden och konstruerade nyhetsinslag tillsammans formar en berättelse som är strukturerad i fyra olika nivåer.
En nivå handlar om Tom Haspers sökande efter graffitikonstnären och hackern Code, berättelsens nutid som skildras med subjektiv kamera, med fragment från intalade band och realistiskt iscensatta skeenden.
En annan nivå berättar kärlekshistorien mellan Code och Tom, den iscensätts som flashback, i videoform.
En tredje nivå är en mediakritisk nivå där fragment av graffitigruppens hemliga aktioner och Tom Haspers reportage blir nyhetsinslag i en tv-sändning.
I den fjärde vävs graffitikonstnärernas aktioner samman med deras tags, och tankar.

Historien om Tom Hasper och Code är ett fiktivt reportage om hemliga budskap i medierna, om digitala konstnärer som sprider graffiti i elektroniska medier. Berättelsen är delvis baserad på fakta, delvis ren fiktion. Den är helt på engelska, ett medvetet val eftersom visningsmöjligheterna för denna typ av konstprojekt finns i internationella sammanhang, på festivaler och i nya medier.

”Graffitiaktivisternas hemliga meddelanden och taggar har hela tiden arbetat under och bakom ytan. En tennisstjärna fann sig vara en levande slogan i en tv-sänd final. "One person dies of hunger every 3.5 seconds." stod skrivet på hans svettiga bringa när han bytte tävlingströja. En minister som öppnade sitt hemliga arkiv hittade budskapet "Each time you write your signature one person dies of hunger" i en mapp märkt Retirement Funds. Alla genomförda aktioner dokumenterades och kablades ut över världen.
Jag satte igång en omfattande sökning efter Code ( jag har lovat att enbart använda hennes alias ). Via universitet och finalplatser i kickboxing-mästerskap, till hennes första Webby Award som anställd på företaget Organize. En respektingivande karriär för en kvinna i det manliga computer-wiz-kid-landet. Efter denna utnämning fanns inga fler träffar på Internet. Det var blankt, tomt.
Jag aktiverade en av mina kontakter i indy-media världen och sökte via Interpols register. Det gav resultat. Signaturen Code var eftersökt för avancerade data-brott och "hacker-aktiviteter", olagligt intrång i hemliga register medmera. Efterlysningen var aktiv, alltså var hon fortfarande fri. Jag sände iväg en flod av e-mail till alla som hade och kunde ha kontakt med henne. Och lyckades få en adress som visade sig stämma. Code existerade."

Citat ur den undersökande reportaget JAKTEN PÅ DEN MILITANTA KODEN av Thore Soneson